Η ζαμπονοτυρόπιτα φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα πρωϊνά σνακ. Όταν όμως την έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου αποτελεί και ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για όλες τις ώρες. 


Υλικά για ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

  • 400 γρ. τυρί φέτα
  • 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 Αυγά
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
  • 250 γρ. φέτες ζαμπόν
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 6 κ.σ. Σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμα


Συνταγή για ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 30 δευτερόλεπτα.
• Προσθέτουμε στο μπολ τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε μεταξύ τους τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 800 Watt.
• Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους, για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε στο μπολ το ζαμπόν ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους, μαζί με το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
• Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα με την υφή χυλού.
• Σε ένα ταψί 35×40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το ελαιόλαδο για το άλειμμα και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το σιμιγδάλι.
• Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ισόποσα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το υπόλοιπο σιμιγδάλι από πάνω.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθεί εσωτερικά, για περίπου 50-55 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.