Κριθαρότο με μοσχάρι, έτοιμο σε μισή ώρα
Εύκολη συνταγή
Πως θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και γρήγορο φαγητό με κριθαρότο και μοσχάρι
Το κριθαρότο είναι η παρασκευή συνταγής που γίνεται με το παραδοσιακό ζυμαρικό κριθαράκι, μανέστρα ή μιρμιτζέλι. Η τεχνική του κριθαρότου όμως, βασίζεται στο παραδοσιακό ιταλικό ριζότο, με συγκεκριμένη αναλογία νερού (ζωμού). Εδώ έχουμε μια συνταγή με μοσχαράκι, που λιώνει στο στόμα.
• Σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει πολύ καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 3-4 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
• Μόλις πάρει χρώμα το κρέας, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
• Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε και αυτό για 1 λεπτό.
• Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς, να γλυκάνει.
• Σβήνουμε το φαγητό με τον χυμό ντομάτας, το 1/3 από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά, με μία ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε τον κύβο κότας και τη ζάχαρη. Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε το επόμενο 1/3 του νερού και ανακατεύουμε.
• Ρίχνουμε και το τελευταίο 1/3 του νερού και ανακατεύουμε, μέχρι να χυλώσει.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά, όταν είναι έτοιμο και προσθέτουμε το κρέας, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χυλώνουμε το κριθαρότο.
• Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με έξτρα παρμεζάνα.
Υλικά για κριθαρότο με μοσχάρι
- 250 γρ. Κριθαράκι μέτριο
- 1 Μοσχαρίσια μπριζόλα (σπάλα ή κόντρα), κομμένη σε κύβους 2x2 εκ.
- 1 Κρεμμύδι
- 1 Σκελίδα σκόρδο
- 60 γρ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. Χυμό ντομάτας
- 1 Κύβο ζωμό κοτόπουλου
- 600 γρ. Ζεστό νερό
- 4 Φύλλα δυόσμου
- 50 γρ. Βούτυρο
- 100 γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για κριθαρότο με μοσχάρι
• Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά.• Σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει πολύ καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 3-4 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
• Μόλις πάρει χρώμα το κρέας, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
• Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε και αυτό για 1 λεπτό.
• Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς, να γλυκάνει.
• Σβήνουμε το φαγητό με τον χυμό ντομάτας, το 1/3 από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά, με μία ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε τον κύβο κότας και τη ζάχαρη. Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε το επόμενο 1/3 του νερού και ανακατεύουμε.
• Ρίχνουμε και το τελευταίο 1/3 του νερού και ανακατεύουμε, μέχρι να χυλώσει.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά, όταν είναι έτοιμο και προσθέτουμε το κρέας, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χυλώνουμε το κριθαρότο.
• Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με έξτρα παρμεζάνα.