Ριζότο με πράσο και μανιτάρια
Λαχταριστή συνταγή
Τα μανιτάρια και το πράσο ταιριάζουν στο ριζότο του χειμώνα
Το ριζότο είναι ένα φαγητό που το τρως και χειμώνα, το τρως και φθινόπωρο, ακόμα και την άνοιξη (όταν δεν έχει πολλή ζέστη) και αφήνει πολλά περιθώρια συνδυασμών υλικών και γεύσεων.
Υλικά για ριζότο με πράσο και μανιτάρια
- 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 πράσα (μόνο το λευκό κομμάτι) ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μανιτάρια champignon σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο
- 100 ml λευκό κρασί
- 500 ml νερό (περίπου)
- 1 κύβο ζωμό Λαχανικών
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Συνταγή για ριζότο με πράσο και μανιτάρια
- Ζεσταίνοντας το βούτυρο και το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά.
- Δεν ξεχνάμε να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι.
- Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και στη συνέχεια το κρασί.
- Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το κρασί.
- Προσθέτουμε σταδιακά και τον κύβο με ζωμό λαχανικών σιγοβράζοντας μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι (προσοχή να μην «λασπώσει»!).
- Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και την παρμεζάνα και να συνεχίσουμε να ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το ριζότο μας κατευθείαν από την κατσαρόλα στο πιάτο, χωρίς καθυστερήσεις, και το συνοδεύουμε ιδανικά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή επιπλέον παρμεζάνα.