Είναι μια σούπα πολύ ιδιαίτερη και ζεστή με κρέας που μπορεί να μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Ο λόγος για την kig ha farz (κιγκ-α-φαρζ) είναι παραδοσιακή κρεατόσουπα της Βρετάνης με λάχανο, γογγύλια, καρότα, κρεμμύδια πράσα και ψωμί, που είναι πλουσιότατη και γευστικότατη.


Υλικά για παραδοσιακή κρεατόσουπα της Βρετάνης

Για το φαρζ (βραστό ψωμί)
  • 250 γρ. μαυροσίταρο (σαρακίνι ή φαγόπυρο, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και ορισμένα μπαχαράδικα)
  • 2 αυγά (βιολογικά, κατά προτίμηση)
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο (ή χοιρινό λίπος, σε πλάκες στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με γαλλικά προϊόντα)
  • 100 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • 1 σακούλι από τουλουπάνι, χωρητικότητος 500 γρ., ή κομμάτι από σεντόνι και σπάγκος μαγειρικής
Για το κιγκ (κρεατόσουπα)
  • 1/2 λάχανο
  • 3 γογγύλια
  • 3 καρότα
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε μεσαία κομμάτια και 1 ακόμα άκοπο
  • 3 πράσα
  • 300 γρ. από σβέρκο μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους
  • 1 ποδαράκι χοιρινό ή 1 χοιρινό κότσι με το κρεατάκι του
  • 1 παχιά φέτα πανσέτα, κομμένη στα τρία
  • 1 μοσχαρίσιο κόκαλο με μεδούλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 γαρίφαλα καρφωμένα στο ένα κρεμμύδι

Συνταγή για παραδοσιακή κρεατόσουπα της Βρετάνης

Φαρζ (ψωμί)
  • Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε - όχι πάρα πολύ - έως ότου γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  • Την τοποθετούμε μέσα στο σακούλι.
  • Κάποιοι ελαφραίνουν το μείγμα αντικαθιστώντας 1/3 του μαύρου αλευριού με σταρένιο.
  • Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένα ψωμί που τρίβεται πολύ εύκολα, αλλά με προσοχή κόβεται και σε φέτες.
Σούπα
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια.
  • Τα βάζουμε σε μια βαριά κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό.
  • Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα κρέατα και το μοσχαρίσιο κόκαλο, το άκοπο κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και το αλατοπίπερο.
  • Συμπληρώνουμε το νερό, ώστε να καλύπτονται.
  • Με τη δεύτερη βράση τοποθετούμε κάπου στο κέντρο το σακκούλι με το φαρζ.
  • Σιγοβράζουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά τουλάχιστον.
  • Πετάμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και έπειτα σερβίρουμε το ψωμί βγάζοντάς το από το σακκούλι, τριμμένο ή σε φέτες, στο κάθε πιάτου.
  • Προσθέτουμε λαχανικά και κομμάτια κρέατος και περιχύνουμε με το ζωμό.
  • Σερβίρουμε την κρεατόσουπα με βραστό ψωμί αμέσως.