Η συνταγή αυτή έρχεται από το Μέτσοβο, από ανθρώπους και κοινωνίες που την γεύονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παραδοσιακή τυρόπιτα όσο δεν πάει, φτιάχτεται με φέτα και αγελαδινό βούτυρο.


Υλικά για τυρόπιτα με φέτα 

  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1/2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • περίπου 600 ml νερό
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο και χλιαρό

Συνταγή για τυρόπιτα με φέτα 

  • Για να ετοιμάσουμε την μετσοβίτικη τυρόπιτα, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μετρίως μαλακή, λεία και να μην κολλάει στον κάδο.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1-2 ώρες εκτός ψυγείου (ή για όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο, σκεπασμένη).
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την πρώτη μπάλα ζύμης με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  • Όσο το ανοίγουμε, πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι, για να μην κολλήσει στον πλάστη και σχιστεί.
  • Βουτυρώνουμε το φύλλο πολύ καλά.
  • Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε καλά και το στρώνουμε ακριβώς πάνω στο πρώτο φύλλο.
  • Σκορπίζουμε πάνω του μπόλικη φέτα.
  • Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα, τα βουτυρώνουμε καλά και τα βάζουμε πάνω στα πρώτα, σκορπίζοντας τυρί στο πάνω φύλλο.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ανοίγοντας σε φύλλα και τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, τα οποία στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και σκορπίζουμε ανά δύο φύλλα τυρί.
  • Μόλις τελειώσουν όλα τα φύλλα, φέρνουμε τις τέσσερις άκρες τους προς το κέντρο, φτιάχνοντας έναν μεγάλο φάκελο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
  • Με προσοχή ανασηκώνουμε τον φάκελο φύλλων που ετοιμάσαμε και τον τουμπάρουμε μέσα στο ταψί, με τις διπλωμένες άκρες προς τα κάτω.
  • Έπειτα, με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το φύλλο να απλώσει και να καλύψει όλο το ταψί.
  • Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την κασιάτα για περίπου 1 ώρα. Τη σερβίρουμε ζεστή, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.