Η σοκολατόπιτα είναι ένα γλυκό που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει αγαπήσει. Είναι εύκολη, χωρίς μίξερ και πεντανόστιμη. Θα την φτιάξετε με γάλα, λάδι, κανέλα και άλλα απλά υλικά.

Υλικά για σοκολατόπιτα

Για τη ζύμη
  • 200 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 70 γρ κακάο
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική + 100 γρ ζάχαρη μαύρη
  • 100 γρ βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 κ.γλ Baking powder
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 1 αυγό
  • 300 γρ γάλα
  • 60 γρ λάδι
  • 100 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου Oreo (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • 50 γρ κακάο

Συνταγή για σοκολατόπιτα

Για την ζύμη
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ περίπου 30*25 εκ. και εάν θέλουμε κάνουμε μια στρώση από ανοιγμένα (στα δύο) γεμιστά μπισκότα.
  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και την σόδα.
  • Προσθέτουμε τα δυο είδη ζάχαρης το baking powder και την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γάλα με το αυγό και το λάδι να γίνουν ένα μείγμα.
  • Επιστρέφουμε στο μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα που φτιάξαμε ενώ ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ρίχνουμε ένα ανακάτεμα.
  • Στρώνουμε με προσοχή όλο το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
  • Αφού βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεκινάμε να κάνουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα.
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε.
  • Εάν ανακατέψουμε το σιρόπι όσο ζεσταίνεται ή βράζει μπορεί να κρυσταλλώσει.
  • Με το που πάρει βράση το σιρόπι κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο με γρήγορες κινήσεις ή μπορείτε να το έχετε έτοιμο κοσκινισμένο.
  • Ανακατεύετε καλά με το σύρμα να διαλυθεί το κακάο και να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό σιρόπι.
  • Βράζουμε ένα λεπτό και έπειτα αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα μικρό πιρούνι και περιχύνουμε με το σιρόπι.
  • Διακοσμούμε με λίγο μπισκότο ή τρούφα και σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.