Η συνταγή αυτής της συκωταριάς έρχεται από την Κρήτη και είναι πεντανόστιμη. Ετοιμάζεται το πολύ σε μισή ώρα και σερβίρεται στο κέντρο του τραπεζιού, αλλά συχνά αποτελεί και το κυρίως πιάτο, μαζί με τηγανητές πατάτες, που θεωρείται το ιδανικό συνοδευτικό.


Υλικά για συκωταριά με λαδορίγανη

  • 1 συκωταριά αρνίσια, βάρους 1.000- 1.200 γρ., μαζί με γλυκάδια
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)

Συνταγή για συκωταριά με λαδορίγανη

  • Πλένουμε καλά τη συκωταριά με κρύο νερό.
  • Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν αρχίσει ξανά ο βρασμός.
  • Φροντίζουμε να είναι ολόκληρη καλυμμένη με νερό για να αλλάξει παντού χρώμα και να γίνει γκρίζα.
  • Τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε ξανά με κρύο νερό και όταν στραγγίξει καλά, την κόβουμε σε μπουκιές.
  • Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει και να αχνίσει.
  • Ρίχνουμε τη συκωταριά και τηγανίζουμε, γυρίζοντας τα κομμάτια συχνά, για να τηγανιστούν και να ροδίσουν παντού.
  • Σβήνουμε με το κρασί (αν βάλουμε) ή με ίση ποσότητα νερού, αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, ζεστό.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε, δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά για να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά και σερβίρουμε αμέσως, ιδανικά με τηγανητές πατάτες.