Μια υπέροχη παραδοσιακή χορτόπιτα με διάφορα χόρτα, φέτα, μοσχοκάρυδο, πράσσα, τραχανά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας πίτες.

Υλικά για χορτόπιτα αρωματική

  • 2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη
  • 3 αυγά, καλά χτυπημένα
  • αλάτι, μπόλικο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα
  • ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί
  • 2 κουτ. σούπας πασατέμπος
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι

Συνταγή για Χορτόπιτα αρωματική


Γέμιση
  • Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
  • Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα
  • Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
  • Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
  • Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.