Στη συνταγή αυτή το μοσχάρι μαγειρεύεται για ώρα μέσα σε ζωμό κρέατος και η γεύση του είναι συγκλονιστική. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πουρέ. Αλλά η γραβιέρα και η κρέμα της κάνουν τη διαφορά.


Υλικά για μοσχαράκι με κρέμα γραβιέρας

  • 2 κιλά μοσχάρι σε κομμάτια 
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 2 λίτρα ζωμός κρέατος, ή νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 130 ml ξηρό κόκκινο κρασί 


Για την κρέμα γραβιέρας
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • λίγο λευκό πιπέρι
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια ή αμύγδαλα, καβουρδισμένα στο τηγάνι και χοντροσπασμένα, για το σερβίρισμα


Συνταγή για μοσχαράκι με κρέμα γραβιέρας

  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι και τον ζωμό.
  • Αν το κρέας δεν έχει σκεπαστεί με το υγρό, συμπληρώνουμε με νερό.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το κρέας και βράζουμε τη σάλτσα μόνη της (είτε στο ίδιο σκεύος, αν μας εξυπηρετεί, είτε σε μια κατσαρόλα) μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει.

Κρέμα γραβιέρας

  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα, το τυρί και λίγο λευκό πιπέρι,σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
  • Σερβίρουμε το κρέας σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα γραβιέρας και σκορπίζουμε από πάνω μερικά καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.