Τα παραδοσιακά, σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι μια συνταγή με μεγάλη ιστορία. Η πλούσια, μοσχοβολιστή, κόκκινη σάλτσα είναι ανεπανάληπτη δημιουργώντας ένα πιάτο που όλοι το απολαμβάνουν στο έπακρο.

Υλικά για σουτζουκάκια σμυρναίικα

  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
  • 60 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα
  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Συνταγή για σουτζουκάκια σμυρναίικα

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  • Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  • Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  • Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  • Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.

Σάλτσα
  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.
Σουτζουκάκια 
  • Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.