Οποιαδήποτε ώρα της μέρας μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την σπανακόπιτα με φύλλο κουρού. Απλά η διαφορά σε αυτήν την συνταγή είναι ότι θα έχει δικό σας χειροποίητο φύλλο, πράγμα ου θα την κάνει ακόμα πιο νόντιμη και υγιεινή.

Υλικά για σπανακόπιτα με σπιτική φύλλο κουρού

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί η πυρέξ διαστάσεων 20x25x4 εκ.

Για τη ζύμη κουρού
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι

Για τη γέμιση
  • 400 γρ. φύλλα σπανακιού
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το γλασάρισμα
  • 2 αβγά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα

Συνταγή για σπανακόπιτα με σπιτική φύλλο κουρού


  • Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ.
  • Χτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν και μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε.
  • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο εργασίας στρωμένο με λαδόχαρτο.
  • Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της σπανακόπιτάς μας.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο πιο μικρό κομμάτι που θα είναι το πάνω μέρος.
  • Με το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, αν θα βάλουμε, για 1 λεπτό, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι.
  • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Τοποθετούμε τη γέμιση στο στρωμένο ταψί με τη ζύμη. Κλείνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  • Διπλώνουμε τις άκρες και χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
  • Την ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, για 1 ώρα, έως ότου ροδοκοκκινίσει καλά.