Ριζότο θαλασσινών, νηστίσιμο
Για τη Σαρακοστή
Ένα υπέροχο, νηστίσιμο ριζότο θαλασσινών για τη Σαρακοστή που πλησιάζει

Ποιος είπε ότι στη νηστεία δεν μπορούμε να τρώμε όλα όσα μας αρέσουν; Ακόμα και στη Σαρακοστή μπορούμε να φάμε όλα τα αγαπημένα μας φαγητά, φτιάχνοντας γεύματα, που είναι εξίσου γευστικά και νόστιμα. Αυτή εδώ η συνταγή για ριζότο θαλασσινών, εγγυάται ένα γευστικό ταξίδι, που θα αγαπήσει κάθε λάτρης των θαλασσινών.
Yλικά για Ριζότο θαλασσινών
- ¾ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι (της προτίμησης σας)
- 200 γρ. μύδια καθαρισμένα
- 200 γρ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια
- 200 γρ. χταπόδι (2 πλοκάμια από ένα μέτριο χταπόδι, βρασμένα και κομμένα σε κομμάτια)
- 200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 200 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Μισό ματσάκι άνηθο
- Μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- Μισό ποτήρι νερό κρασί
- 3 ½ κούπες ζεστό νερό
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για Ριζότο θαλασσινών
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι μας, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει από πριν και το σωτάρουμε.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. ζάχαρη.
- Έπειτα, όταν το κρεμμύδι αρχίσει να μαραίνεται και να ξανθαίνει λίγο, ρίχνουμε τα καλαμάρια, τις σουπιές και το χταπόδι.
- Σωτάρουμε, ανακατεύοντας και γυρνώντας όλα μας τα υλικά συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε μια κούπα νερό και το ρύζι μας, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει μια καλή βράση.
- Σβήνουμε με λίγο κρασί, το οποίο αφήνουμε να εξατμιστεί, για να μας δώσει τα αρώματα του.
- Αφού εξατμιστεί το κρασάκι, προσθέτουμε νερό για το βράσιμο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας, όχι τελείως, και αφού πιει το νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια μας.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και λίγο πριν το τέλος τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά για να τραβήξει τα υγρά του.
- Το αφήνουμε λίγο να τραβήξει και αυτό ήταν.