Η αυθεντική συνταγή για τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας
Σαρακοστιανή λιχουδιά
Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε την Καθαρά Δευτέρα είναι φυσικά η πεντονόστιμη λαγάνα

H συνταγή που παρουσιάζουμε εδώ για την αυθεντική άζυνη λαγάνα, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί μια υπέροχη σαρακοστιανή λιχουδιά. Δεν έχει προζύμι ή μαγιά, καθώς η αυθεντική συνταγή δεν περιλαμβάνει τα εν λόγω υλικά.
Υλικά για λαγάνα
- 300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ταχίνι
- 50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα
Συνταγή για λαγάνα
- Για να φτιάξουμε άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
- Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
- Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.