H συνταγή που παρουσιάζουμε εδώ για την αυθεντική άζυνη λαγάνα, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί μια υπέροχη σαρακοστιανή λιχουδιά. Δεν έχει προζύμι ή μαγιά, καθώς η αυθεντική συνταγή δεν περιλαμβάνει τα εν λόγω υλικά.

Υλικά για λαγάνα 

  • 300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα

Συνταγή για λαγάνα


  • Για να φτιάξουμε άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  • Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
  • Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
  • Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
  • Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.