Το χταποδάκι ξιδάτο αντικειμενικά είναι ένας πανεύκολος και νόστιμος μεζές, τόσο για τη Σαρακοστή όσο και την Καθαρά Δευτέρα. Και δεν θα κολλήσουμε στα υλικά, λίγο ξίδι πάνω, λίγο ξίδι κάτω, η συνταγή θα σας βγει και μάλιστα υπέροχη. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η καλή διάθεση.

Υλικά για χταπόδι ξιδάτο

  • 1 μεγάλο χταπόδι
  • ξίδι καλης ποιοτητας
  • λάδι
  • νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 μπαχάρια

Συνταγή για χταπόδι ξιδάτο

  • Πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  • Το σκεπάζουμε με νερό, τόσο που να το ξεπερνάει κατά ένα δάχτυλο περίπου.
  • Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι κρασιού ξίδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 45' περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. 
  • Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του, που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του. Το καθαρίζουμε δηλαδή.
  • Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς.
  • Βάζουμε το τεμαχισμένο χταπόδι σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ξίδι και ελαιόλαδο, σε αναλογία μισού-μισού, τόσο ώστε να σκεπάζεται το χταπόδι πλήρως. Το διατηρούμε στο ψυγείο.