Χωριάτικη σπανακόπιτα νηστίσιμη
Λαχταριστή συνταγή
Εύκολη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και λαχταριστή γεύση

Μια σπανακόπιτα πάντα γεμίζει το τραπέζι και ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο. Αυτή η συνταγή είναι νηστίσιμη, ιδανική για την περίοδο της Σαρακοστής. Μια πίτα λαχταριστή με χωριάτικο φύλλο.
Υλικά για την χωριάτικη σπανακόπιτα νηστίσιμη
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
- 1.5 κιλό σπανάκι
- 2 κρεμμύδια
- 2-3 πράσα (το λευκό κομμάτι)
- 3 φρ. κρεμμυδάκια
- 300 γρ.ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο για το άπλωμα
- ⅓ κ.γ πιπέρι
- 1 ½ κ.γ αλάτι
Συνταγή για την χωριάτικη νηστίσιμη σπανακόπιτα
- Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι
- Μεταφέρουμε την γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 40 λεπτά.
- Σε ταψί 40Χ30 απλώνουμε μια καλή στρώση λάδι με το πινελάκι, ώστε να πάει παντού και στα τοιχώματα.
- Απλώνουμε 4 φύλλα με κάλο λάδωμα ανάμεσα τους, ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και προσέχουμε να έχει όσο λιγότερο ζουμί γίνεται.
- Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, μόνο τα ραντίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν τραγανά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα από τα πάνω φύλλα και γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να σκεπάσουν τα πάνω φύλλα.
- Χαράσσουμε την νηστίσιμη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα για 40-60’ μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο ανάλογα με τον φούρνο σε μεσαία προς ψηλή θέση.