Ένα νηστίσμο κέικ σοκολάτας είναι πάντα ιδανικό για το πρωινό μας, για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι ή για να φάμε ένα σνακ μέσα στην ημέρα. Αυτή η συνταγή είναι η νηστίσιμη εκδοχή ενός απολαυστικού κέικ σοκολάτας.


Υλικά για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 γρ.) σπορέλαιο ή ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) νερό κρύο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 6 κουτ. σούπας κακάο
  • 3½ φλιτζ. τσαγιού (455 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξίδι και τις βανιλίνες για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα 4 υλικά.
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά το περιεχόμενο του μπολ στο μείγμα του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Όταν έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, την αδειάζουμε στη φόρμα.
  • Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι, δηλαδή τρυπάμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι: αν βγει λερωμένο, θέλει κι άλλο ψήσιμο.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού ξεφορμάρουμε.