Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: Μια υπέροχη λιχουδιά της Σαρακοστής
Αφράτο και μαλακό
Πώς θα φτιάξετε εύκολα ένα νόστιμο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Ένα νηστίσμο κέικ σοκολάτας είναι πάντα ιδανικό για το πρωινό μας, για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι ή για να φάμε ένα σνακ μέσα στην ημέρα. Αυτή η συνταγή είναι η νηστίσιμη εκδοχή ενός απολαυστικού κέικ σοκολάτας.
Υλικά για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
- 1 φλιτζ. τσαγιού (200 γρ.) σπορέλαιο ή ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
- 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) ζάχαρη
- 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) νερό κρύο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 6 κουτ. σούπας κακάο
- 3½ φλιτζ. τσαγιού (455 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
- 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξίδι και τις βανιλίνες για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα 4 υλικά.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το περιεχόμενο του μπολ στο μείγμα του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Όταν έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, την αδειάζουμε στη φόρμα.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι, δηλαδή τρυπάμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι: αν βγει λερωμένο, θέλει κι άλλο ψήσιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού ξεφορμάρουμε.