Η νηστίσιμη μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο εύκολα και νόστιμα γλυκά της Σαρακοστής. Θα την φτιάξετε με αγνά υλικά. Το φύλλο της ζυμώνεται με ταχίνι, κι η πλούσια, κανελάτη γέμιση πέρα από μήλα, έχει και σταφίδες και καρύδι. 


Υλικά για νηστίσιμη μηλόπιτα 

Ζύμη

  • 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. (1 κούπα) ταχίνι
  • 270 ml (1 + 1/3 κούπας) φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • λίγο λάδι, για το άλειμμα του σκεύους και της μηλόπιτας


Γέμιση

  • 5 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. καρυδόψιχα, χοντροθρυμματισμένη
  • 150 γρ. μαύρη σταφίδα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα


  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ταχίνι και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
  • Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου περίπου 36 εκ.
  • Το στρώνουμε στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο στη διάσταση της ταρτιέρας και καλύπτουμε τη γέμιση.
  • Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες των 2 φύλλων έτσι ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  • Χαράζουμε στο κέντρο της μηλόπιτας έναν μικρό σταυρό και μετά χιαστί (από εκεί θα διαφεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο, κάτι σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, για να μην φουσκώσει η ζύμη στην επιφάνεια).
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.