Η συνταγή της γιαγιάς για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι δημιουργεί ένα πεντανόστιμο πιάτο με άρωμα θάλασσας, σκέτη απόλαυση. Είναι από εκείνα τα φαγητά που θέλεις πάντα να φας και δεύτερο πιάτο.


Υλικά για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

  • 500 γρ. Κοφτό μακαρονάκι
  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 3-4 φύλλα δάφνη
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
  • 2-3 ξύλα κανέλα
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 70 ml ξύδι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ζάχαρη

Συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

  • Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι με άφθονο νερό.
  • Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά.
  • Προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, την καυτερή πιπερίτσα, τα ξύλα κανέλας, το κρασί, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για περίπου 1 ώρα.
  • Δοκιμάζουμε να το τρυπήσουμε με πιρούνι και εάν είναι ακόμα πολύ σκληρό, το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά
  • Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  • Μόλις βράσει, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε το κοφτο μακαρονάκι.
  • Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
  • Σουρώνουμε το Κοφτό μακαρονάκι και το ανακατεύουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και τη σάλτσα του.
  • Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.