Εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο και υγιεινό, νηστίσιμο κεικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ για την περίοδο της νηστείας. Mπορείτε να το στολίσετε με γλάσο ή χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ή με τρούφα.


Κέικ για νηστίσιμο κεικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ

  • 530 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 530 γρ. (2 1⁄2 κούπες) φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 170 γρ. (λίγο παραπάνω από 3/4 κούπας) ηλιέλαιο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Συνταγή για νηστίσιμο κεικ πορτοκάλι χωρίς μίξερ


  • Πρώτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, προσθέτουμε το ξίδι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρίσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στερεών στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε πολύ!)
  • Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας στο πιο ψηλό σημείο ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό.
  • Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.