Η πρασόπιτα στη νηστίσιμη εκδοχή της είναι μια πίτα ιδανική για τις νηστείες ή για ένα ελαφρύ σνακ. Θα σας κάνει να την φτιάχνετε τακτικά κυρίως εξαιτίας της πλούσιας γεύση της. Συνδυάζει υπέροχα τα λαχανικά με το τραγνό φύλλο κρούστας.


Υλικά για πρασόπιτα νηστίσιμη 

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1 ½ κιλό πράσα
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. ρύζι ή 1 φλ. γλυκό τραχανά
  • ½ φλ. σουσάμι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Συνταγή για πρασόπιτα νηστίσιμη 

  • Αρχικά, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα και κρατάμε το λευκό μέρος. Κόβουμε τα πράσα σε τέσσερα ή δύο κομμάτια (ανάλογα με το πάχος τους) και στη συνέχεια σε δύο ή τρία κομμάτια (ανάλογα με το μήκος).
  • Αφήνουμε τα πράσα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4 εκ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά με το λάδι τους σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι ή τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράσσουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
  • Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.