Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες, αλλά και σε γαρνιτούρες, ως ορεκτικό, ως επιδόρπιο με προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε γέμισμα διαφόρων πιτών κ.λπ. Χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών. Εδώ σας προτείνουμε μια λαχταριστή συνταγή για το φούρνο με βούτυρο, πάπρικα και μείγμα μυρωδικών.



Υλικά για γλυκοπατάτες φούρνου

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. πάπρικα
  • ½ κ.γλ. κουρκουμά (προαιρετικά)
  • 2/3 κ.γλ. μείγμα μυρωδικών με θυμάρι, ρίγανη, θρουμπί 
  • ½ κ.γλ. αποξηραμένο ή 1,5 κ.γλ. φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Συνταγή για γλυκοπατάτες φούρνου

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C.
  • Πλένω καλά τις γλυκοπατάτες δίχως ν’ αφαιρέσω την φλούδα τους, τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτω όλα τα υλικά, τα μυρωδικά και μπαχαρικά κι ανακατεύω να πάνε παντού.
  • Αν προτιμώ μπορώ ν’ αντικαταστήσω το βούτυρο με λάδι, για πιο υγιεινή (και vegan) προσέγγιση.
  • Τοποθετώ τις γλυκοπατάτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και τις ψήνω για 40-45’ στους 200°C.
  • Στα μισά του χρόνου τις αφαιρώ και τις γυρίζω από την άλλη, προσέχοντας να μην κοπούν ή διαλυθούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος.
  • Προτού τις σερβίρω, τις αφήνω να ξεκουραστούν για 10’ και τις τρώμε όσο ακόμα είναι ζεστές και τραγανές.