Οι νηστίσιμες καριόκες είναι ένα ονειρικό γλυκό για την περίοδο της νηστείας. Είναι μια εύκολη και φανταστική συνταγή με πολύ λίγα υλικά, όπως ζάχαρη, καριδόψυχα, κονιάκ και μερικά ακόμα. Φυσικά και σοκολάτα! Η συνταγή είναι της Αργυρώς.



Υλικά για τις νηστίσιμες καριόκες

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. φρυγανιά

Για την επικάλυψη
  • 500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Συνταγή για νηστίσμες καριόκες 

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθούν κακάο και ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι για 2΄.
  • Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά.
  • Αφήνουμε 5′ να κρυώσει.
Για τις καριόκες
  • Προσθέτουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει ζύμη σαν πλαστελίνη.
  • Μπορούμε με δυο τρόπους να φτιάξουμε τις καριόκες.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ.
  • Ή πιο εύκολα, κάνουμε τη ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό, το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.
  • Μετά, αφού παγώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Για την επικάλυψη
  • Έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή ώστε να πάρουν επάνω οι καριόκες λεπτή στρώση σοκολάτας.
  • Μια μια βουτάμε τις καριόκες στην λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν ολόγυρα.
  • Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
  • Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο.