Χταπόδι μακαρονάδα: Ένα υπέροχο πιάτο της Σαρακοστής
Σαρακοστιανή λιχουδιά
Το χταπόδι με μακαρόνια είναι από τα πιο νόστιμα και κλασικά πιάτα την περίοδο της νηστείας

Ο συνδυασμός του χταποδιού με τα ζυμαρικά όλων των ειδών είναι πάντα ένας πεντανόστιμος συνδυασμός. Και φυσικά στην περίοδο της νηστείας το χταπόδι με μακαρονάδα είναι ένα κλασικό και πολύ αγαπημένο πιάτο.
Υλικά για χταπόδι μακαρονάδα
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
- 1 ποτήρι πολτός ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 - 4 γαρίφαλα
- μπόλικο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κιλό μακαρόνια
Συνταγή για χταπόδι μακαρονάδα
- Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα που βρίσκεται στη συμβολή των πλοκαμιών, καθώς και το περιεχόμενο της σακούλας.
- Το πλένουμε πάρα πολύ καλά και το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
- Το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Όλα τα υλικά θα αφήσουν τα υγρά τους, το χταπόδι το κόκκινο ζουμί του και στη συνέχεια θα εξατμιστούν.
- Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο.
- Τα σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τα γαρίφαλα και μπόλικο πιπέρι.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να γίνει πηχτή η σάλτσα.
- Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και τη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα μακαρόνια με το χταπόδι.