Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να φάμε πίτσα την περίοδο της νηστείας; Όσο θα υπάρχουν οι υπέροχες νηστίσιμες συνταγές για πίτσα, τόσο θα μπορούμε να τις απολαμβάνουμε σε κάθε περίσταση.


Υλικά για πίτσα νηστίσιμη

Για τη ζύμη πίτσας

  • 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 360 ml νερό
  • 5 γρ. μαγιά, ξερή
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
  • 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική

Για την πίτσα

  • 150-200 γρ. πατάτες, προτηγανισμένες
  • 4 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 6 κ.σ. σάλτσα πίτσας
  • 4 κσ. ελιές, σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα, κομμένη στη μέση και σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • Ρίγανη
  • Αλάτι, Πιπέρι, Ελαιόλαδο

Συνταγή για πίτσα νηστίσιμη

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ, αδειάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, και χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1½ ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα,
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε στα δυο.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36x28 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλο το ταψί.