Με αυτήν την συνταγή θα φτιάξετε ένα νηστίσιμο κέικ γεμάτο αρώματα. Ένα λαχταριστό γλυκό για την [ερίοδο της νηστείας που θα εντυπωσιάσει τους κλεσμένους σας αλλά που μπορεί να κοσμήσει κι ένα ωραίο πρωϊνό με την οικογένειά σας.


Υλικά για νηστίσιμο κέικ λεμονιού


  • 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού, μετρημένος αφού τον σουρώσουμε
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 200 ml ελαιόλαδο (ή μείγμα μισό μισό με καλής ποιότητας ηλιέλαιο)
  • 260 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 325 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 40 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου)
  • λίγο λάδι + λίγο αλεύρι για το σκεύος



Συνταγή για νηστίσιμο κέικ λεμονιού


  • Για να φτιάξουμε το κέικ λεμονιού με γλάσο ζάχαρης (χωρίς μίξερ), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, με αέρα.
  • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, ρίχνοντας και στα τοιχώματα.
  • Το τινάζουμε ανάποδα για να φύγει η περίσσεια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή το μείγμα λαδιών) και ανακατεύουμε ξανά.
  • Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές, ημίρρευστο μείγμα.
  • Το αδειάζουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του να βγει καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το ταψί.