Το αγαπημένο, ελληνικό κοκορέτσι είναι ο πιο παραδοσιακός μεζές για το πασχαλινό τραπέζι. Από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα την Κυριακή του Πάσχα αποτελεί έναν από τους πιο κλασικούς μεζέδες της πασχαλιάς. Ωστόσο μπορούμε να το ψήσουμε με πατάτες και να το σερβίρουμε και σε ένα απλό κυριακάτικο γεύμα.



Υλικά για κοκορέτσι στο φούρνο με πατάτες

  • 1 κοκορέτσι 1.800-2.000 γρ. έτοιμο
  • 1 κιλό πατατούλες baby
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 60 ml πετιμέζι
  • 400 ml ζωμό κρέατος
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για κοκορέτσι στο φούρνο με πατάτες

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τους χυμούς, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρασί, το πετιμέζι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζω το κοκορέτσι μέσα στο μπολ και το γυρίζω 3-4 φορές να βραχεί καλά.
  • Το μεταφέρω σε ένα ταψί και ρίχνω στο μπολ τις πατατούλες.
  • Ανακατεύω καλά και αδειάζω τις πατάτες στο ταψί (μαζί με τα ζουμάκια).
  • Ραντίζω όλα τα υλικά με το ελαιόλαδο και προσθέτω το ζωμό (όχι επάνω στο κοκορέτσι).
  • Ανακινώ λίγο το ταψί, το σκεπάζω με μια λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο.
  • Κάνω 1 μικρή τρύπα στο κέντρο του αλουμινόχαρτου και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
  • Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και επαναφέρω στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κοκορέτσι και οι πατατούλες.
  • Σερβίρω το κοκορέτσι σε φέτες και πασπαλίζω με φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι).