Οι περισσότεροι τις ημέρας του Πάσχα είμαστε λάτρεις του ψητού αρνιού στο φούρνο! Ποιος δεν είναι λάτρης αυτής της κλασική και παραδοσιακή συνταγής που μας έφτιαχνε η γιαγιά και η μάμα τις Κυριακές; Ο Γιώργος Τσούλης δίνει όλα τα μυστικά και τις οδηγίες για την σωστή προτετοιμασία και το τέλειο ψήσιμο για το αρνί στον φούρνο.


Αρνί στον φούρνο – Τα μυστικά της προετοιμασίας


  • Έχεις πάρει το αρνάκι σου από τον χασάπη και ετοιμάζεσαι να το μαγειρέψεις, το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, είναι να το πλύνεις. Δεν πλένουμε το αρνάκι μας αλλά το σκουπίζουμε με ένα χαρτάκι κουζίνας πριν το τοποθετήσουμε στο ταψί.
  • Αν θές για παραπάνω γεύση και ένταση, μπορείς να κάνεις και κάποιες τομές στο αρνάκι με ένα μαχαίρι και να προσθέσεις σκελίδες σκόρδου.
  • Το αμέσως επόμενο βήμα, αν έχεις επιλέξει να συνοδεύσεις το αρνάκι σου με πατάτες είναι να κόψεις τις πατάτες σου σε μέτρια κομμάτια και να τις τοποθετήσεις στο ταψάκι.
  • Περιχύνουμε το αρνί μας με την σάλτσα που έχουμε φτιάξει. Εγώ προτείνω να κάνεις ένα μείγμα στο μούλτι από αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, μουστάρδα, κύβο κοτόπουλο, ελαιόλαδο, ρίγανη, βούτυρο γάλακτος, λεμόνι.
  • Επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα είναι το “μασάζ”! Κάνε ένα “μασαζάκι” στο κρέας και στις πατάτες ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Αφού ολοκληρώσεις το μασάζ, τρίβεις καλά το κρέας με το μείγμα που σου πρότεινα παραπάνω και το αφήνεις για 20 με 30 λεπτά για να τραβήξει τις μυρωδιές.



Αρνάκι στον φούρνο – Μυστικά για το σωστό ψήσιμο


  • Καταρχάς ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Θα σου πρότεινα το αρνάκι να το κάνεις σε γάστρα αν όμως για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θες μπορείς να το βάλεις στο ταψάκι σου, να το σκεπάσεις με αλουμινόχαρτο ή και λαδόκολλα και να το ψήσεις γύρω στις 2 ώρες. Είναι ο σίγουρος τρόπος για να γίνεις μελωμένο και ζουμερό το αρνί.
  • Περίπου στο τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το αρνί και το αφήνουμε να ροδίσει και να αποκτήσει μια τραγανή και νόστιμη πέτσα.