Μια υπέροχη πρόταση για το πασχαλινό, αναστάσιμο τραπέζι είναι το κατσικάκι με κρασί και μελωμένες πατάτες φούρνου. Μια συνταγή που συνδυάζει το τρυφερό κρέας με τα αρώματα των βοτάνων και των μπαχαρικών.


Υλικά για το κατσικάκι με κρασί και μελωμένες πατάτες φούρνου


  • 1 ½ κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 10 μεγάλες πατάτες ή 20 πατάτες baby
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα (κομμένα κυδωνάτα)
  • 2 κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα)
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1κ.γ. ρίγανη
  • 2κ.γ. θυμάρι φρέσκο
  • 2κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 2κ.σ. μουστάρδα
  • 300 ml νερό ή ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι



Μαρινάδα για το κατσικάκι

  • 120ml κόκκινο κρασί
  • 120ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 15gr. ζάχαρη
  • 6gr. μέντα ξερή
  • 5gr. αλάτι
  • 2gr. κεδρόμηλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 φέτες κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανό
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

Συνταγή για κατσικάκι με κρασί και μελωμένες πατάτες φούρνου

  • Βάζουμε τη μουστάρδα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο και χτυπάμε με ένα σύρμα.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά.
  • Για τη μαρινάδα του κρέατος ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε το κατσικάκι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη μαρινάδα και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες έως μια μέρα.
  • Προσθέτουμε στο ταψί με τις πατάτες και τα λαχανικά το μαριναρισμένο κατσικάκι και προσθέτουμε νερό ή ζωμό κότας.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάστρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Έπειτα ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώστε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.