Εύκολη μαγειρίτσα κοκκινιστή
Με φύλλα δάφνης
Βήμα - βήμα η συνταγή για να φτιάξετε το Πάσχα την πιο ωραία κοκκινιστή μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που τρώμε τη νύχτα μετά την Ανάσταση, μόλις σχολάσει η εκκλησία. Είναι παραδοσιακή Ελληνική σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Είναι βαθιά δεμένη με την ελληνική ορθόδοξη παράδοση και τα ήθη του Πάσχα. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής(40 ημέρες), είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με μαρούλι, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά). Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία.
Υλικά για μαγειρίτσα κοκκινιστή
- 1 αρνίσια συκωταριά, μεγαλούτσικη, πλυμένη
- 1 - 2 αρνίσιες αντεριές, καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
- 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 2 φλιτζάνια καυτό νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 - 5 μπαχάρια
- 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 500 γρ. μείγμα από χόρτα και λαχανικά (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, πράσα κ.ά.), πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μάραθος (ή άνηθος)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για μαγειρίτσα κοκκινιστή
- Βάζω τη συκωταριά και τις αντεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζω για 3 - 4 λεπτά.
- Τα στραγγίζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα ψιλοκόβω.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω τα εντόσθια με το ξερό κρεμμύδι και τα αχνίζω για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Προσθέτω το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω όλα μαζί για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και το νερό με τον πελτέ.
- Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη δάφνη, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτω τα ψιλοκομμένα χόρτα και λαχανικά και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του.
- Λίγο πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω και το μάραθο (ή τον άνηθο), ανακατεύω και σερβίρω.