Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και αφού γίνει η Ανάσταση του Κυρίου, συνηθίζεται να τρώμε παραδοσιακή μαγειρίτσα, η οποία όμως έχει πολλές παραλλαγές ανα περιοχή. Εδώ παρουσιάζουμε την κλασσική μαγειρίτσα μερακλίδικη της πεθεράς, χωρίς ρύζι, με μαρούλι, αβγολέμονο φρικασέ.

Υλικά για μαγειρίτσα χωρίς ρύζι 

  • 1 Συκωταριά
  • 200 g Έντερα αρνίσια ή κατσικίσια 
  • 1 ½ Μαρούλι
  • ½ Άνηθο (ματσάκι)
  • ½ Μάραθο (ματσάκι)
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό
  • ¾ cup Ελαιόλαδο
  • 1 ½ cups Νερό
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για Το Αβγολέμονο
  • 1 ½ Λεμόνι
  • 2 Αβγά

Συνταγή για μαγειρίτσα χωρίς ρύζι

  • Πλένουμε την συκωταριά, τα έντερα, τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
  • Τα αφαιρούμε από την φωτιά και αφού τα ξανά ξεπλύνουμε, τα ψιλοκόβουμε. 
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά και το νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.

Για το αβγολέμονο
  • Χτυπάμε καλά τα αβγά μας με ένα πιρούνι (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού.
  • Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι το αβγολέμονο να πλησιάσει την θερμοκρασία της σούπας.
  • Αυτό το κάνουμε ώστε όταν ρίξουμε το αβγολέμονο στην σούπα να μην κόψει.
  • Μόλις και η σούπα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε στην φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και σερβίρουμε.