Η πεντανόστιμη πίτα από την Κρήτη είναι μια λαχταριστή λιχουδιά για όλες τις ώρες. Θα την φτιάξετε με ρακή, ελαιόλαδο και φυσικά μυζήθρα ή ανθότυρο Κρήτης. Το μέλι στο τελείωμα είναι η ιδανική επικάλυψη για την παραδοσιακή αυτή σκαφκιανή πιτούλα.



Υλικά για πίτα σφακιανή στο τηγάνι


  • 500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 ml (περίπου 1 + 1/4 της κούπας) χλιαρό νερό
  • 70 ml (1/3 της κούπας) ρακή
  • 50 ml (1/4 της κούπας) ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500 γρ. μαλακό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα Κρήτης
  • λίγο λάδι για το τηγάνισμα


Για το σερβίρισμα

  • μέλι θυμαρίσιο
  • σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)


Συνταγή για πίτα σφακιανή στο τηγάνι

  • Για την πίτα σφακιανή στο τηγάνι, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12-16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Το ίδιο κάνουμε και με το τυρί.
  • Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ.
  • Βάζουμε μια μπάλα τυριού στο κέντρο και κλείνουμε γύρω γύρω με τη ζύμη ώστε να καλύψουμε και να εγκλωβίσουμε το τυρί.
  • Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μην ανοίξει το ζυμαράκι και βγει το τυρί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι χωριστά για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Περιχύνουμε τις πίτες με μέλι, όσο είναι ακόμη ζεστές. Εάν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.