Εύκολη πίτα σφακιανή στο τηγάνι
Ανοιξιάτικη συνταγή
Μια θαυμαστή, πεντανόστιμη συνταγή για σφακιανή πίτα στο τηγάνι

Η πεντανόστιμη πίτα από την Κρήτη είναι μια λαχταριστή λιχουδιά για όλες τις ώρες. Θα την φτιάξετε με ρακή, ελαιόλαδο και φυσικά μυζήθρα ή ανθότυρο Κρήτης. Το μέλι στο τελείωμα είναι η ιδανική επικάλυψη για την παραδοσιακή αυτή σκαφκιανή πιτούλα.
Για το σερβίρισμα
Υλικά για πίτα σφακιανή στο τηγάνι
- 500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml (περίπου 1 + 1/4 της κούπας) χλιαρό νερό
- 70 ml (1/3 της κούπας) ρακή
- 50 ml (1/4 της κούπας) ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 500 γρ. μαλακό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα Κρήτης
- λίγο λάδι για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- μέλι θυμαρίσιο
- σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Συνταγή για πίτα σφακιανή στο τηγάνι
- Για την πίτα σφακιανή στο τηγάνι, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12-16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Το ίδιο κάνουμε και με το τυρί.
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ.
- Βάζουμε μια μπάλα τυριού στο κέντρο και κλείνουμε γύρω γύρω με τη ζύμη ώστε να καλύψουμε και να εγκλωβίσουμε το τυρί.
- Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μην ανοίξει το ζυμαράκι και βγει το τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι χωριστά για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Περιχύνουμε τις πίτες με μέλι, όσο είναι ακόμη ζεστές. Εάν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.