Το κοκκινιστό κοτόπουλο είναι ένα γιορτινό φαγητό, αλλά και ένα φαγητό που μπορούμε να γευτούμε όλες τις ώρες. Ο συνδυασμός με ξινομυζηθρα και κόκκινο κρασί απογειώνει τη γεύση και το καθιστά ονειρικό.


Υλικά για κοκκινιστό κοτόπουλο με μυζήθρα


  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8-10 κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 60 ml κόκκινο κρασί
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. (περίπου) ξινομυζήθρα
  • 4-5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος

Συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με μυζήθρα


  • Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κοκκινιστό, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το κοτόπουλο.
  • Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
  • Σσοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα σε όλες τις πλευρές.
  • Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τα ζουμάκια που έμειναν στο σκεύος και ανακατεύουμε απαλά.
  • Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, 350 ml ζεστό νερό, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα και τον δυόσμο.