Σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα; Φτιάξτε εκμέκ με βάση τσουρεκιού
Δυο αγαπημένα γλυκά σε ένα
Ένα υπέροχο, πολύ δυνατό εκμέκ με τσουρέκι, που θα ικανοποιήσει κάθε καλεσμένο σας

Το εκμέκ με τσουρέκι είναι ένα υπέροχο, δροσερό γλυκό, πρωτότυπο και πεντανόστιμο. Είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε από τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Για τη σαντιγί
Για το σιρόπι
Για τη σύνθεση
Υλικά για εκμέκ με τσουρέκι
- 1 τσουρέκι, μεγάλο
Για την κρέμα
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μαστίχα
- 500 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης, παγωμένη
Για το σιρόπι
- 350 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 στικ κανέλας
Για το σερβίρισμα
- Φιστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα
Για τη σαντιγί
- Στο πολυκοπτικό ή στον κόφτη-τρίφτη του μίξερ ρίχνουμε τη μαστίχα με την άχνη και χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει η μαστίχα σκόνη.
- Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά σε δόσεις το μείγμα με την άχνη και τη μαστίχα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να δημιουργηθεί μία σφιχτή σαντιγί.
- Όταν είναι έτοιμη, την βάζουμε στο ψυγείο.
Για το σιρόπι
- Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη και τις κανέλες και αφού πάρει βράση, αφήνουμε το σιρόπι για 3 λεπτά ακόμα στη φωτιά.
- Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για τη σύνθεση
- Τοποθετούμε το τσουρέκι στον πάγκο εργασίας και με ένα ίσιο μαχαίρι αφαιρούμε την κόρα του αν θέλουμε.
- Κατόπιν, το κόβουμε στη μέση και επιπλέον το κάθε κομμάτι σε 3 οριζόντιες φέτες.
- Απλώνουμε τις φέτες σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30Χ20 εκ., έτσι ώστε να υπάρχει τσουρέκι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και ψήνουμε στον φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
- Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι κι έπειτα, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φιστίκια και την κανέλα.
- Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.