Ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκά είναι σίγουρα το τιραμισσού. Εδώ η συνταγή γίνεται με βάση το κέικ ή το τσουρέκι που σας περίσσεψε και δεν ξέρετε τι να το κάνετε. Θα χρησιμοποιήσετε επίσης γλυκό κρασί, τυρί μασκαρπόνε και κάποιο λικέρ ή κονιάκ.


Υλικά για τιραμισού με βάση από κέικ ή τσουρέκι


  • 300 γρ. τσουρέκι ή κέικ, σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 250 ml καφές εσπρέσο (ρόφημα), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 ml λευκό γλυκό κρασί της αρεσκείας μας
  • 60 γρ. κακάο


Για την κρέμα μασκαρπόνε

  • 4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 50 ml λικέρ καφέ ή Irish Cream ή Baileys ή κονιάκ


Συνταγή για τιραμισού με βάση από κέικ ή τσουρέκι

Κρέμα μασκαρπόνε

  • Αρχικά χτυπάμε με το μίξερ χειρός, σε ένα μπολ, τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα με σφιχτές κορφές.
  • Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη (δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τα χτυπητήρια) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το ποτό και χτυπάμε καλά, μέχρι το τυρί να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, με μεγάλες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς η μαρέγκα και να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και κρεμώδες.

Συναρμολόγηση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον εσπρέσο με το κρασί.
  • Στρώνουμε μερικές φέτες κέικ ή τσουρέκι σε ένα μέτριο πυρέξ ή σε ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 15 x 20 εκ. μέχρι να καλύψουμε εντελώς τον πυθμένα.
  • Αν χρειαστεί, κόβουμε μερικές φέτες σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν ακριβώς.
  • Ραντίζουμε τις φέτες με το μισό μείγμα του εσπρέσο.
  • Απλώνουμε πάνω στις φέτες τη μισή κρέμα μασκαρπόνε και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με τις υπόλοιπες φέτες  ή όσες χρειάζεται για να καλύψουμε την κρέμα εντελώς, ακουμπώντας τες απαλά, χωρίς να τις πιέσουμε.
  • Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα εσπρέσο.
  • Απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε, καλύπτοντάς τες εντελώς.
  • Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή, ιδανικά, για όλο το βράδυ.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με τη σκόνη κακάο και σερβίρουμε αμέσως, κόβοντας σε κομμάτια.