Γλυκό ταψιού με δαμάσκηνα και τριφτή ζύμη
Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο
Συστατικά
Για την ζύμη:
225 στραγγιστό γιαούρτι με όλα τα λιπαρά.
1 αυγο
500 γρ αλεύρι
200 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
1 φακελάκι μπεϊκην
9 κ.σ γάλα
9 κ.σ λάδι Ηλιέλαιο
Για την επικάλυψη:
1 1/2 κιλό Δαμάσκηνα
4 κ.σ ζάχαρη
Για την τριφτή ζύμη:
300 γρ αλεύρι
200 γρ κρύο βούτυρο
125 ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
Μία πρέζα αλάτι
Και κάτι ακόμα:
100 γρ βούτυρο (λιωμένο)
4 κσ ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
Οδηγίες
Βάζω όλα τα υλικά ,σε μία λεκάνη, και τα δουλεύω σε μια μαλακια ζύμη, έτσι που να μην κολλάει στα χέρια.
Στο ταψί φούρνου βάζω με ένα πινέλο βούτυρο, και βάζω επάνω την ζύμη ομοιόμορφα, και με ένα πιρούνι, κάνω πιρουνιες παντού.
Βαζω το ταψί στο φούρνο και το ψήνω για 7-8 λεπτά σε θερμό φούρνο 180 β.
Εν το μεταξύ πλένω και στεγνωνω τα Δαμάσκηνα και βγάζω τα κουκούτσια.
Τώρα κάνω την τριφτη ζύμη: Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι και όλα τα υλικά και τα δουλεύω με το χέρι (η στο μίξερ), τα τρίβω με τις παλάμες, έτσι να γίνονται σαν μπαλάκια.
Μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο ,βάζω τα Δαμάσκηνα στη σειρά δίπλα δίπλα, μετά βάλτε από πάνω τις 4 κουταλιές ζάχαρη.
Τώρα βάζετε επάνω την τριφτή ζύμη να πάει παντού.
Το βάζετε στο φούρνο, για ακόμα 25-30 λεπτά.
Πριν βγάλετε το γλυκό, ζεσταίνουμε το βούτυρο, βάλτε την ζάχαρη, και κανέλα. Μόλις το βγάλετε απο τον φούρνο βάζετε το βούτυρο με ένα κουτάλι πάνω στο γλυκό και βάλτε το να κρυώσει για 40 λεπτά.
Φυσικά μπορείτε να το προσφέρετε χλιαρό (είναι τέλειο ζεστό) με κρέμα γάλακτος.