Εύκολη συνταγή για καλτσούνια κρητικά
Το αγαπημένο γλυκό της Κρήτης
Για τη ζύμη
500 γρ. μαλακό αλεύρι
10 γρ. baking powder (μισό φακελάκι)
¼ κουταλιά γλυκού σόδα
½ φλυτζάνι ζάχαρη
½ φλυτζάνι γάλα
½ φλυτζάνι λάδι
2 αυγά
Για τη γέμιση
900 γρ. ανθότυρος φρέσκος κρητικός (γλυκιά Μυζήθρα)
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 αυγό και 1 ασπράδι (κρατείστε τον κρόκο για το άλειμμα)
1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλα
1 βανίλια
ξύσμα 1 μεγάλου φρέσκου λεμονιού
τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για άλειμμα της γέμισης
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε αλεύρι, baking, σόδα και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Με τον γάντζο ζυμώνουμε, προσθέτοντας τα υγρά υλικά: γάλα, λάδι, αυγά. Γίνεται εύκολα μια μέτρια μαλακιά ζύμη, την οποία αφήνουμε σκεπασμένη μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια.
Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη περίπου 1½ εκατοστά πάχος και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι (ανάποδα).
Απλώνουμε πάνω τα μπαλάκια της γέμισης και για να δώσουμε το γνωστό σε όλους μας σχήμα (λυχναράκια) τσιμπούμε γύρω γύρω τη ζύμη με τον δείκτη και τον αντίχειρα.
Τελειώνοντας χτυπάμε όσα αυγά χρειάζεται για να αλείψουμε τα λυχναράκια. Έπειτα τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180 βαθμούς Κελσίου περίπου 20 λεπτά.