Δροσερό τσιζκέικ λεμόνι
Ό,τι πρέπει για να το σερβίρετε για πρωινό, με το απογευματινό καφεδάκι στη βεράντα ή στην αυλή
Υλικά Συνταγής
250 γραμ. μπισκότα ολικής άλεσης
125 γραμ. βούτυρο λιωμένο(σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμ. τυρί κρέμα
400 γραμ.(1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
2 ζουμερά λάιμή λεμόνια (ξύσμα και χυμό)
1 κ.γλ. ζελατίνη
1 κ.σ. νερό
Για τo γαρνίρισμα
6 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. νερό
2 λεμόνια (τη φλούδα κομμένη σε λεπτές λωρίδες)
½ λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Για το τσιζκέικ λεμόνι, αλέθουμε στον κάδο του μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Σε αντικολλητική φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. αδειάζουμε το μείγμα μπισκότου με το κουτάλι και το στρώνουμε στη βάση και στα πλάγια (4 εκ. ύψος πλαϊνό) σαν να δημιουργούμε μια θήκη μπισκότου για την κρέμα λεμόνι. Παγώνουμε το μπισκότο στο ψυγείο για 3΄.
Βάζουμε το μαλακό τυρί κρέμα σε μπολ και το χτυπάμε λίγο με σύρμα ή με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό κα το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ή χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κανάτα ή μπολ. Περιχύνουμε με το νερό. Βάζουμε την κανάτα πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει, να λιώσει η ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Αφήνουμε 3΄-4΄ να κρυώσει και την προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο παγωμένο μπισκότο. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα για να κόβεται, περίπου 3 ώρες.
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φλούδες λεμόνι και το χυμό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Ξεφορμάρουμε το γλυκό. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια γαρνίροντας με μια κουταλιά από το γλυκό κουταλιού.
Extra Τips
Για πιο λεία υφή της κρέμας με βελούδινο αποτέλεσμα, πρέπει να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη και να γίνει υγρή σαν σιρόπι πριν την προσθέσετε στην κρέμα. Μόνο έτσι ομογενοποιείται σωστά μέσα σε όποια κρέμα κι αν προστεθεί.
Εάν χρησιμοποιήσετε φύλλα ζελατίνης κι όχι σκόνη, πρέπει πρώτα να τα μουλιάσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10′. Αφού μαλακώσουν και φουσκώσουν, ενυδατωθούν δηλ. τότε τα στύβετε να φύγει το νερό. Τα διαλύετε ανακατεύοντας τα με ελάχιστο καυτό νερό 1-2 κουταλιές της σούπας.
Αφού το μίγμα πάρει υγρή μορφή και λιώσει τελείως η ζελατίνη, γίνει δηλ. σαν σιρόπι πηχτό, τότε μπορείτε να το προσθέσετε στην κρέμα ανακατεύοντας για να γίνει σωστή ομογενοποίηση.
Παγώστε το γλυκό κι απολαύστε το μετά από μερικές ώρες που θα έχει σταθεροποιηθεί.
πηγη argiro.gr