Νιόκι γλυκοπατάτας με σκόρδο
Εύκολα και νόστιμα
Συστατικά
2 γλυκοπατάτες περίπου (550-600 γρ)
1 αυγό
200-300 γρ. αλεύρι + έξτρα για το άνοιγμα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ βούτυρο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κ.γ μπούκοβο
2 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι, τις τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και τις βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15-17 λεπτά στα 800 watt μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους.
Τις κόβουμε στη μέση προσεχτικά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τη γλυκοπατάτα μέχρι να γίνει πουρές.
Προσθέτουμε στο μπολ το αυγό, το αλεύρι (ανάλογα την υγρασία που θα βγάλει η γλυκοπατάτα) το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Παράλληλα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάζουμε το μείγμα της γλυκοπατάτας μέσα σε ένα κορνέ, χωρίς όμως να το παραγεμίσουμε.
Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ αρχίζουμε και «κόβουμε» σε λωρίδες ζύμης σαν να σχηματίζουμε ένα κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη (σαν αποτέλεσμα έχουμε πολλά κορδόνια πάνω στον πάγκο μας). Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες ανά 1 εκ. δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια «ζυμαρικών». Πιέζουμε με ένα πιρουνάκι την επιφάνεια κάθε νιόκι.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε νερό με πάγο γιατί θα μας χρειαστεί στη συνέχεια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει και ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο νερό με τον πάγο.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας.
Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα νιόκι για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το μπούκοβο και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σερβίρουμε με τον μαϊντανό.
ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com