Υπέροχο κέικ καρυδάτο
Με κανέλα και γαρύφαλλο
Συστατικά
1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη με μαχαιράκι (όχι αλεσμένη),
150 γρ. ξεπαγωμένο βούτυρο (10 κοφτές κουταλιές ή ελέγξτε το βάρος του πακέτου) + λίγο για τη φόρμα,
3/4 φλ. ζάχαρη,
3 αβγά,
1 3/4 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι + λίγο για τη φόρμα,
1 γερή πρέζα αλάτι,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
1 γερή πρέζα αλεσμένα γαρίφαλα,
1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
1/3 φλ. ψιλά σταφιδάκια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο (ή μεγάλη μακρόστενη), ντύνετε τον πάτο της με αντικολλητική λαδόκολλα και τη βουτυρώνετε.
Χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Ύστερα, προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε (στη σειρά) τμηματικά το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα αλεσμένα γαρίφαλα και το ξύσμα, πάντα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, ανακατεύετε μέσα με σπάτουλα ή κουτάλι την καρυδόψιχα και τα σταφιδάκια και αδειάζετε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.
Ψήνετε το κέικ για 40 περίπου λεπτά ή όταν μπήξετε ένα σουβλάκι στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό.
Το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα του, ύστερα ξεκολλάτε τον περίγυρό του από τη φόρμα με ένα πλατύ μαχαίρι και το ξεφορμάρετε. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν το σερβίρετε.