Επτά ροφήματα κατά του άγχους και του στρες
Υπάρχουν ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση όταν το άγχος χτυπά κόκκινο και αξίζει να τα δοκιμάσετε για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο
Το κοινό τσάι είναι ένα φουλ αντιοξειδωτικό ρόφημα, που όμως βοηθά και στη χαλάρωσή μας τις ημέρες που το άγχος της καθημερινότητας μας καταβάλλει και χρειαζόμαστε μια φυσική χαλάρωση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση όταν το άγχος χτυπά κόκκινο και αξίζει να τα δοκιμάσετε για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο.
Μέντα (mentha piperita)
Το κλασικό αυτό μυρωδικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα από αρωματικό για το φαγητό. Σύμφωνα με έρευνες, το άρωμα της μέντας μπορεί να μειώσει το αίσθημα του άγχους και της κόπωσης, γι’ αυτό δοκιμάστε το τσάι της. Διαφορετικές έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ακόμη και η εισπνοή του ελαίου μέντας μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση σε άτομα που νοσηλεύονται για έμφραγμα ή γέννα. Βράστε τα αποξηραμένα φύλλα μέντας σε λίγο νερό και αφήστε τα 5 λεπτά πριν τα σουρώσετε.
Χαμομήλι (Matricaria chamomilla/Chamaemelum nobile)
Το μικρό αυτό λουλουδάκι που θυμίζει μαργαρίτα είναι συνώνυμο με τη χαλάρωση, γι’ αυτό και το χαμομήλι ως ρόφημα είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα από τα πιο χαλαρωτικά είδη τσαγιού. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2016, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση εκχυλίσματος χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τα μέτριας προς μεγάλης σοβαρότητας συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, αν και δεν απέτρεψε την εμφάνιση μελλοντικών συμπτωμάτων. Βράστε λίγο χαμομήλι και πριν το σουρώσετε αφήστε το για περίπου 10 λεπτά.
Λεβάντα (Lavandula officinalis)
Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή για την καταπραϋντική και σταθεροποιητική της δράση στη διάθεσή μας. Ξέρατε, όμως, ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο κάποια φάρμακα που ανακουφίζουν το άγχος; Ερευνητές στο πλαίσιο μελέτης του 2010 στο Phytomedicine, μάλιστα, βρήκαν ότι το Silexan (μια κάψουλα λεβάντας), ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με το αγχολυτικό lorazepam. Βράστε νερό και αφήστε τη λεβάντα μέσα για περίπου 5 λεπτά πριν σουρώσετε.
Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)
Η ρίζα της βαλεριάνας είναι πιο γνωστή για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου, ενώ μπορεί να ανακουφίσει και την αϋπνία που προκύπτει λόγω άγχους, αν και οι έρευνες είναι λίγο συγκεχυμένες. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι το εκχύλισμα βαλεριάνας κατάφερε να μειώσει το αίσθημα άγχους σε γυναίκες που ετοιμάζονταν για χειρουργική διαδικασία. Βάλτε 2-3 γραμμάρια τσάι βαλεριάνα σε καυτό νερό και αφήστε για 10 περίπου λεπτά πριν το σουρώσετε.
Πράσινο τσάι (Camellia sinensis)
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε θεανίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει το άγχος. Μελέτη του 2007 από την Pharmaceutical Society of Japan έδειξε ότι οι μαθητές που πίνουν πράσινο τσάι παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα στρες από τους υπόλοιπους μαθητές, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κλασική παραδοσιακή λύση που σας προσφέρει.
Κουρκουμάς (curcuma longa)
Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ουσία κουρκουμίνη, με μελέτη του 2017 να δείχνει ότι η ουσία αυτή μπορεί να έχει αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Τζίνσενγκ (Panax spp)
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, τα οφέλη του τζίνσενγκ επιβεβαιώνονται από διάφορες έρευνες. Έρευνα μάλιστα του 2013 δημοσιευμένη στο PLoS One έδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό έναντι στις επιδράσεις του στρες, ενώ σύμφωνα με διαφορετική έρευνα, μπορεί να μειώσει το αίσθημα κόπωσης. Δοκιμάστε το σιγοβράζοντας 3 γραμμάρια ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 45 λεπτά.