BURGER ME KINOA KAI ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Υλικά
4 μέτρια μανιτάρια portobello χωρίς το κοτσάνι και ψιλοκομμένα

1/2 φλ. καρύδια

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

2 κ.σ ελαιόλαδο

1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ ξύδι ρυζιού (ή λευκό ξύδι)

1 φλ. μαγειρεμένη κινόα

1/2 φλ. καλαμποκάλευρο

Ψωμάκια για burger ολικής άλεσης

αγγουράκια πίκλες ή φρέσκα αγγουράκια ροδέλες

Μαρούλι

1 μέτρια ντομάτα σε φέτες

3/4 κ.γ αλάτι και 3/4/ κ.γ πιπέρι

Για τη sauce

1/2 φλ. μουστάρδα

1 κ.γ δεντρολίβανο

1 κ.γ χυμό λεμονιού

αλάτι

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και παράλληλα σε ένα μπολ ανακάτεψε τα μανιτάρια, τα καρύδια, το σκόρδο, τη 1 κ.σ λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Άπλωσε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήσ'το για 20 λεπτά, άφησέ το στην άκρη να κρυώσει και σβήσε το φούρνο.
Ανακάτεψε το μείγμα που έψησες νωρίτερα με το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και το ξύδι σε ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια βάλε το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο μπολ και ανακάτεψε μέσα την κινόα και το καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Σκέπασε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλ'το στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοίμασε τα μπιφτέκια (η συνταγή βγάζει 5 μέτρια). Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίξε την 1 κ.σ λάδι και τηγάνισε ελαφρά τα μπιφτέκια (για περίπου 5 λεπτά), στη συνέχεια βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ψήσ'τα για άλλα 10 λεπτά.
Για να ετοιμάσεις τη sauce που θα τα συνοδεύσεις, ανακάτεψε όλα τα υλικά και άπλωσε το μείγμα στα ψωμάκια πριν βάλεις το μπέργκερ και τα υπόλοιπα υλικά.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Υλικά
2 φλ. βραστό παντζάρι κομμένο σε κύβους

1/2 αβοκάντο κομμένο σε κύβους

200 γρ. φρέσκο σπανάκι ή όποια άλλη πράσινη σαλάτα θέλεις

1 χούφτα κάσιους χωρίς αλάτι

1 κ.σ σπόροι chia

1 κ.σ σουσάμι

Για τη sauce

Χυμό από μισό lime

1 κ.σ μουστάρδα

αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση
Κόψε τα λαχανικά και ρίξ'τα όλα σε μια σαλατιέρα
Ετοίμασε τη sauce, ανακατεύοντας απλά τα υλικά σε ένα μπολ.
Σέρβιρε με έξτρα τριμμένο πιπέρι αν θέλεις.


ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


2 μέτρια καρότα

2 πατάτες

1 μικρή γλυκοπατάτα

1 ξερό κρεμμύδι

2 ώριμες ντομάτες

2 μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε κύβους

4 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.γ κουρκουμάς

αλάτι, πιπέρι

χυμό από 1 λεμόνι

λίγο μπούκοβο (αν σου αρέσει έξτρα καυτερή η σούπα)

6 φλ. ζωμό λαχανικών σε χλιαρή θερμοκρασία

Εκτέλεση
Κόψε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε κύβους, τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φέτες και τις ντομάτες, αφού τις ξεφλουδίσεις, λιώστες στο μπλέντερ.
Κάψε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγάρισε ελαφριά τα λαχανικά σου. Αλατοπιπέρωσε, πρόσθεσε τον κουρκουμά και το μπούκοβο και στη συνέχεια πρόσθεσε την ντομάτα. Ανακάτεψε καλά και στη συνέχεια πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών και το λεμόνι.
Αν ετοιμάσεις τη σούπα σε χύτρα, κλείσε την για 10 το πολύ λεπτά στις 2 γραμμές, ενώ αν προτιμήσεις την παραδοσιακή κατσαρόλα, βράσε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και πήξει η σούπα.


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ PESTO


Για το πέστο

2 φλ. φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό

1/2 φλ. καβουρδισμένα καρύδια

1- 2 σκ. σκόρδο (ανάλογα τη γεύση που θέλεις)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι- πιπέρι

1 κ.σ χυμό λεμονιού

3-4 κ.σ διατροφική μαγιά

Για τη μακαρονάδα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

2 φλ. τοματίνια κομμένα στη μέση

3 κ.σ ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Σε ένα μπλέντερ ανακάτεψε το βασιλικό, τα καρύδια, το σκόρδο, το χυμό λεμόνι, τη μαγιά και αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Πρόσθεσε το λάδι σιγά- σιγά και στη συνέχεια βάλε 1 κ.σ νερό μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή υφή.
Τέλος πρόσθεσε σιγά- σιγά τη μαγιά μέχρι να έχει η σάλτσα σου όσο τυρένια γεύση θέλεις.
Σέρβιρε με ντοματίνια κομμένα στη μέση και λίγο θυμάρι για έξτρα άρωμα.


ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Υλικά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ ψιλοκομμένο τζίντζερ

1 κ.σ καλαμποκέλαιο

1 κ.γ κόλιανδρο σε σκόνη

1 κ.γ κάρδαμο σε σκόνη

1 μικρή κολοκύθα κομμένη σε κύβους

1 1/2 φλ. φακές

6 φλ. ζωμό λαχανικών σε χλιαρή θερμοκρασία

2 δαφνόφυλλα

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 κ.σ λευκό ξύδι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράσε τις φακές μόνες τους για 10 λεπτά. Σούρωσε τις και άφησέ τις στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίξε το λάδι και σώταρε ελαφρά τα λαχανικά σου μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κάρδαμο, το κόλιανδρο και το τζίντζερ.
Πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση ρίξε τις φακές.
Ανακάτευε τακτικά για να μην κολλήσουν και αν δεις ότι χρειάζεται νερό, πρόσθεσε χλιαρό ώστε να μην διακόψεις το βρασμό.
Σέρβιρε με ξύδι και έξτρα τριμμένο πιπέρι αν θέλεις.

ΠΗΓΗ: ladylike.gr