Πατατόσουπα με σολομό
Γευστική και υγιεινή
Υλικά
3 κοφτές κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη,
3 μέτριες πατάτες (½ κιλό περίπου), κομμένες σε κυβάκια,
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια,
1 μεγάλο πράσο το άσπρο μέρος μόνο σε λεπτά φετάκια,
4 φλ. ζωμό από το σολομό
1 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών ή γάλα εβαπορέ (Light),
αλάτι, πιπέρι, φυλλαράκια άνηθου για γαρνίρισμα.
Για το σολομό
1 κεφάλι σολομού (με λίγο από το ψαχνό του),
ταπράσινα φύλλα από το πράσο, χοντροκομμένα,
1 καρότο σε ροδέλες,
1 κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο,
5-6 κλωναράκια μαϊντανό τεμαχισμένα,
1 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τέσσερα φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τα φύλλα του πράσου, το καρότο, το σέλινο και το μαϊντανό και λίγο αλατοπίπερο. Από την ώρα που θα βράσουν, τα αφήνουμε για 10 λεπτά, και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις ξαναπάρει βράση, βάζουμε στην κατσαρόλα τον σολομό. Τον αφήνουμε να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τον βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το μίγμα των λαχανικών από σουρωτήρι. Κρατάμε το ζωμό και το σολομό και αφήνουμε τα λαχανικά για κάποια άλλη χρήση.
Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και προσθέτουμε τις πατάτες, με το κρεμμύδι και το πράσο για να πιάσουν βούτυρο παντού. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοψήνουμε για 10 λεπτά, για να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζωμό από το σολομό. Σιγοβράζουμε τα λαχανικά για 5-10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα, αλέθουμε τμηματικά τη σούπα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ και την γυρίζουμε στην κατσαρόλα.
Στο μεταξύ, ο σολομός θα έχει κρυώσει, τον ξεκοκαλίζουμε και ξεχωρίζουμε το ψαχνό του σε μπουκιές. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σούπα, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και ξαναζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το σολομό και σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με λίγα φυλλαράκια άνηθου και πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
πηγή:tastyday.gr