Υλικά

1 κιλό τριμμένο καρότο
1.100 γραμ. ζάχαρη
4 κουταλιά σούπας μέλι
10-12 γαρίφαλα καρφάκια (μοσχοκάρφια)
2 ξύλα κανέλας
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με
Χυμό από 2 πορτοκάλια, σουρωμένο
1.200 γρ. νερό
Ξυλάκια κανέλας ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τρίβουμε το καρότο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό και το βράζουμε για 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσει.

Το αδειάζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει εντελώς από τα υγρά του.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα καρφάκια του γαρίφαλου και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 6-7 λεπτά.

Μετά προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα μια ή δύο βράσεις.

Ελέγχουμε εάν το σιρόπι μας έδεσε καλά, ρίχνοντας μια σταγόνα σε πιατάκι που το έχουμε βάλει για λίγο στο ψυγείο και η οποία δεν πρέπει να απλώνεται.

Εάν η σταγόνα απλώνεται τότε αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη να βράζει το σιρόπι.

Αφήνουμε όλη τη νύχτα το γλυκό στην κατσαρόλα και το επόμενο πρωί ελέγχουμε μήπως έχει "αφήσει" υγρά οπότε θα πρέπει να ξαναβράσουμε το γλυκό για 5-7 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.