Υλικά

125γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 κούπα καστανή ζάχαρη
¼ κούπας μαύρη ζάχαρη
3 αυγά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
¾ κούπας ξινόγαλο
1 κούπα πολτοποιημένες μπανάνες
1 μπανάνα κομμένη κατά μήκος στη μέση


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά 2 μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα προσέχοντας να απορροφηθεί το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και την κανέλα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το ξινόγαλο και τις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα απαλό και ομοιογενές μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες που έχουμε προετοιμάσει και βάζουμε από πάνω ½ μπανάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180οC, για 40 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό.

Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 10’ λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Πηγή άρθρου / φωτογραφίας: TastyDay.gr