Υλικά

Σπαγγέτι 1/2 κιλό
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ντομάτες αποφλοιωμένες 2 κουτιά
Πιπεριά κόκκινη καυτερή 1 μικρή
Καλαμάρια 200 γρ
Αχιβάδες ή χτένια 10
Γαρίδες 10
Δάφνη 2 φύλλα
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι μαύρο 5 σε κόκκους
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Νερό 3 φλυτζάνια του τσαγιού

Οδηγίες

Τρίβουμε με ένα βουρτσάκι τα όστρακα, τα πλένουμε και τα σουρώνουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το εσωτερικό εντεράκι τους και τις πλένουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 2 φλυτζάνια νερό, προσθέτουμε την δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο και την πιπερίτσα ολόκληρη, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε. Μόλις σοταριστούν, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα (ουσιαστικά αρωματίζουμε το ελαιόλαδο) και ρίχνουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη, το αλάτι και το νερό που έχουμε βράσει τις γαρίδες καθώς και άλλο ένα φλυτζάνι νερό και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα όστρακα, τις γαρίδες, τα καλαμάρια και ανακατεύουμε απαλά. Σε αρκετό αλατισμένο νερό σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το σπαγγέτι, όχι πάρα πολύ, το σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό αυτό, ίσως χρειαστεί αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή. Ρίχνουμε και το σπαγγέτι μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα και ανακατεύουμε. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε την λαδόκολλα (να είναι αρκετή) και ρίχνουμε το μείγμα. Κλείνουμε πολύ καλά την λαδόκολλα από όλες τις πλευρές της και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά για να ενωθούν όλα τα υλικά και τα αρώματα τους.

πηγή:chefoulis.gr