Οσοι θέλουν να χαρούν τον μπακαλιάρο -δίχως... τύψεις- με λιγότερες θερμίδες, να γλιτώσουν το να γίνει άνω – κάτω η κουζίνα τους από τα λάδια, ή απλώς έχουν βαρεθεί το τηγάνι, έχουν μια δυνατή εναλλακτική για την 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για τον «τηγανητό» μπακαλιάρο, με κουρκούτι, στον φούρνο, μια συνταγή με απλά υλικά και με «εργασία» μόλις 20 λεπτών!

Μια επιλογή που θα ικανοποιήσει άπαντες, ακόμα και τα παιδιά που θα νομίζουν ότι πρόκειται για τα αγαπημένα τους... fish sticks!

Σε μικρότερα κομμάτια μοιάζουν με... fist sticks! / Φωτογραφία: FacebookΣε μικρότερα κομμάτια μοιάζουν με... fist sticks! / Φωτογραφία: Facebook

Πριν από κάθε άλλο βήμα, πρέπει να προηγηθεί το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου, με το «τρικ» της... εφημερίδας, όπως ακριβώς το παρουσίασε το iefimerida.

Υπενθυμίζεται ότι για να έχουμε τον μπακαλιάρο στο τραπέζι μας τη Δευτέρα, 25η Μαρτίου, το ξαρμύρισμα πρέπει να ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής, νωρίς!

Τα υλικά για τον «τηγανητό» μπακαλιάρο φούρνου:

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (σε κομμάτια) πολύ καλά ξαρμυρισμένο
Μπύρα (330-500ml, ανάλογα την ποσότητα)
Μισό κιλό αλεύρι
1,5 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
Ενα κουταλάκι μουστάρδα
Ελαιόλαδο (3 κουταλιές σούπας)
Πιπέρι (κατά βούληση)
Αλάτι (μόνο χρησιμοποιήσετε ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο κατάψυξης)
Νερό (προαιρετικά)
Λαδόκολλα
Μαϊντανός και λεμόνι (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Τα εννέα, απλά βήματα

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, ακόμη και για τον πλέον αρχάριο «σεφ»:

1. -Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190-200 βαθμούς.

2. -Σε μεγάλο μπολ ή λεκανάκι βάζουμε σχεδόν όλο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

3. -Προσθέτουμε με τη σειρά ελαιόλαδο, ένα κουτάκι (330ml) μπύρα, μουστάρδα, πιπέρι και αναμιγνύουμε.

4. -Αν είναι πολύ πηχτό το μίγμα προσθέτουμε λίγη ακόμα μπύρα ή νερό. Αν είναι «νερουλό» προσθέτουμε από το αλεύρι που έχουμε αφήσει στο πλάι.

5. -Μετά το καλό ανακάτεμα αφήνουμε για 5 λεπτά να δέσει το κουρκούτι.

6. -Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

7. -Βουτάμε ένα – ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου στο κουρκούτι. Θέλουμε να έχουν αρκετή ποσότητα πάνω τους αλλά να μην «τρέχει».

8. -Απλώνουμε τα κομμάτια στο ταψί και ψήνουμε (χωρίς να τα γυρίσουμε) για 10 – 20 λεπτά.

9. -Αφαιρούμε όταν η κρούστα αρχίζει να «αρπάζει» χρώμα και... φύγαμε για το τραπέζι!

Ενα εξαιρετικό συνοδευτικό για τον μπακαλιάρο, πέραν της σκορδαλιάς, είναι μια μεγάλη παντζαροσαλάτα, με γιαούρτι!