Γευστικό σκορδάτο κοτόπουλο με φέτα
Μια επιλογή που θα σας δικαιώσει
Δυο συνταγές με κοτόπουλο ήταν το απόλυτο χιτ στο πατρικό μου σπίτι. Η πρώτη, η πιο παλιά, ήταν ενα λεμονάτο κοτοπουλο γεμιστό με φέτα που ψηνόταν με πατάτες στο φουρνο. Τη δεύτερη, την είχε «κλέψει» η μητέρα μου από τον αδελφό της από την Γαλλία. Έβαζε ενα κοτόπουλο ολόκληρο στη γάστρα, σκόρπιζε γύρω του 40 σκελίδες σκορδο με τη φλούδα τους, λιγο λάδι και φρέσκα μυρωδικά. Για καλύτερο ψήσιμο έφτιαχνε κι ενα ζυμαράκι με το οποίο σφράγιζε το καπάκι της γάστρας κι έβγαινε το πιο ζουμερό, νόστιμο και μυρωδάτο κοτόπουλο του κόσμου.
Αυτές τις δυο συνταγές συνδύασα κι έφτιαξα ενα πιάτο ιδανικό για ενα μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι. Προτιμώ γι’ αυτή τη συνταγή τα μικρά, σχεδόν ατομικά κοτοπουλάκια, αλλά και με ενα μεγάλο κοτοπουλο γίνεται μια χαρά.
Σερβίρεται μέσα στη γάστρα στην οποία ψήθηκε και συνοδεύεται από πατάτες ψητές σαν τηγανητές.
2 κοτοπουλάκια μινιόν ή ενα ολόκληρο κοτοπουλο
250 γρ. φέτα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
15 – 20 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τα φλούδια (όταν ψήνονται γίνονται γλύκισμα)
Αλατοπίπερο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από ένα λεμόνι
μία κουταλιά μουστάρδα
τα φυλλαράκια από ένα κλαράκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένα
Για τις πατάτες
1 1/2 κιλό πατατες
1-2 κλαράκια δενδρολίβανο
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο
Πλένω καλά τα κοτοπουλάκια και τα αλατοπιπερώνω προσεκτικά γιατί θα μπει και η αλμυρή φέτα.
Σε ένα μπολ λιώνω με πιρούνι την φέτα μαζί με τις λιωμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο δενδρολίβανο και με αυτό το μίγμα γεμίζω τις κοιλιές των κοτόπουλων. Κλείνω όπως μπορώ με οδοντογλυφίδες.
Βάζω τα κοτοπουλάκια σε γάστρα ή σε άλλο σκεύος με καπάκι και σκορπίζω γύρω-γύρω τις σκελίδες του σκόρδου με τις φλούδες τους. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα και το υπόλοιπο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και περιχύνω κοτόπουλα και σκόρδα. Κλείνω τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Το αφήνω χωρίς να ασχοληθώ για μία ώρα, το ξεσκεπάζω και το αφήνω άλλη μισή ώρα να ξεροψηθεί- εννοείται ότι προσέχω να μην παραξεραθεί.
Το σερβίρω με τις σκελίδες (πατάω λίγο τις φλούδες για να βγει ενας υπέροχος πουρές σκόρδου).
Για τις πατάτες:
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε ισομεγέθη κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν για 10 λεπτά περίπου, να τρυπιούνται με το πηρούνι αλλά να μην λιώνουν. Τις σουρώνω, τις ξαναγυρνάω στην κατσαρόλα, τις περιχύνω με λίγο λάδι, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, αλάτι και πιπερι και ταρακουνάω την κατσαρόλα να σπάσουν λίγο.
Ενώ ψήνεται το κοτοπουλο βάζω λίγο λάδι στο ταψί που θα ψηθούν οι πατάτες και το βάζω στο φούρνο. Μόλις κάψει, αδειάζω με προσοχή τις πατάτες, τις απλώνω σε μία στρώση και γυρνάω το ταψί στο φούρνο. Τις ψήνω περίπου μισή ώρα, ή μεχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν κρατσανιστές!
Πηγή άρθρου: TastyDay.gr