Υλικά

1 ½ kg χταπόδι (700 γρ)
125 ml ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
μπούκοβο
500 γρ. ντομάτες εποχής, κομμένες ακανόνιστα
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
100 – 150 ml νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
30 ml ούζο
50 ml ξύδι βαλσαμικό
1 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. χυλοπίτες (νηστίσιμες)
αλάτι
πιπέρι

Για το χταπόδι

Βάζουμε το χταπόδι μας σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω και με μία πετσέτα από πάνω στο ψυγείο για 1 ημέρα να το αποψύξουμε.
Βάζουμε μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι στη φωτιά.
Αφαιρούμε το κεφάλι και το στόμα του χταποδιού. Κρατάμε την κουκούλα και το κόβουμε όλο σε χοντρά κομμάτια.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το ούζο στο τηγάνι με το χταπόδι. Με το που εξατμιστεί αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, τις πιπεριές.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, φρέσκο θυμάρι, τη δάφνη και 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστούν.
Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια, 2-3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και 100 -150 ml νερό. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Για τις χυλοπίτες

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις σοτάρουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσουν και ανακατεύουμε.
Με το που πάρουν χρώμα οι χυλοπίτες μας, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

πηγή:akispetretzikis.com