Γεμιστές αγκινάρες με γαρίδες και μανιτάρια στον φούρνο
Ένα ιδιαίτερο πιάτο για όλες τις περιστάσεις
Υλικά
Αγκινάρες 10 φρέσκιες ή κατεψυγμένες
Μανιτάρια 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένα
Γαρίδες 500 γρ μικρές καθαρισμένες
Μαϊντανός 1 ματσάκι
Φύλλο δάφνης 1
Σκόρδο 2 σκελίδες
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαργαρίνη 2 κουταλάκια του γλυκού
Για την ψεύτικη μπεσαμέλ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κουταλιές της σούπας
Μαργαρίνη 4 κουταλιές της σούπας
Νερό 1/2 λίτρο νερό
Αλάτι μια πρέζα
Μοσχοκάρυδο τριμμένο μια πρέζα
Φρυγανιά τριμμένη 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Οδηγίες
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Βράζουμε τις γαρίδες με 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό και προσθέτουμε την δάφνη, τις σκελίδες σκόρδου, το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για 4 -7 λεπτά. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη μια κουταλιά μαργαρίνη και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τις κούπες από τις αγκινάρες που τις έχουμε γεμίσει με τις γαρίδες και τα μανιτάρια.
Για την ψεύτικη μπεσαμέλ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να κάψει, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρει χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε τις αγκινάρες με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Μπορούμε να τις σερβίρουμε με αρακά σοταρισμένο και πατάτες βραστές.
πηγή:chefoulis.gr