Σουφλέ με κιμά, μανιτάρια & γραβιέρα
<p>Μια συνταγή φούρνου για το τραπέζι σας</p>
ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30΄
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 25΄
ΚΟΣΤΟΣ: €2,70 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ
Υλικά
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φετάκια
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
3 ντομάτες, σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
½ κ.γ. ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
12 φέτες ψωμί για τοστ, σταρένιο
300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
6 αβγά
1 λίτρο φρέσκο γάλα
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τις μισές φέτες ψωμιού. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και πεωριχύνουμε το σουφλέ. Το αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να απορροφήσει το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
TIP: Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Χωρίς πολλούς συμβιβασμούς, μπορούμε να διαλέξουμε ένα μόνο κρασί για να συνοδεύσουμε ολόκληρο το γεύμα μια και τόσο η «κρεμώδης» υφή της σούπας όσο και η φθινοπωρινή σαλάτα μάς το επιτρέπουν. Θα προτιμήσουμε ένα πλούσιο, λευκό ξηρό, με ψηλό αλκοολικό τίτλο, παλαιωμένο σε βαρέλι, όπως για παράδειγμα το Νυχτέρι Reserve (Σαντορίνη ΠΟΠ) της Santo Wines. Α.Ν.Α.